قلمه زدن شمعدانی بههمراه آموزش گامبهگام آن
گل شمعدانی از جمله گلهای خاطرهانگیز و بهنوعی عجین شده با فرهنگ ما ایرانیهاست. گلی که بهزیبایی در کنار حوض و پنجره و باغچهٔ خونههای قدیمی، با رنگهای دلبرانه خودنمایی میکرد. قلمه زدن شمعدانی از جمله گل های پر طرفدار بین دوستداران گلهای زینتی است. قلمه زدن شمعدانی در گلدان و آپارتمان روشست آسان برای داشتن بالکنی زیبا و رنگارنگ خواهد بود. گلی که پرورش راحتی دارد همچنین از دستهٔ گلهای مقاوم محسوب میشود.
حتی شرایط زندگی آپارتماننشینی کنونی نیز مانعی برای پرورش و نگهداری از آن ندارد. فقط کافیست با کمی علاقه و تلاش، خواهان تکثیر شمعدانی، این گل زیبا و گلدار با تعداد بیشتری در برابر چشمانتان باشید. در این مقاله شما را با نحوهٔ تکثیر و قلمه زدن شمعدانی آشنا میکنیم؛ پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
آموزش قلمه زدن شمعدانی
تکثیر گل شمعدانی از دو طریق قلمه زدن و کاشت بذر انجام میشود. که تکثیر بهروش قلمه یکی از روشهای متداول و آسان محسوب میشود. از ویژگی منحصربهفرد شمعدانیها این است که دوره خاموش ندارند. و در طول سال بهطور مداوم رشد میکنند. به این معنی که میتوان آن را در هر زمان تکثیر کرد بدون اینکه منتظر زمان خاصی از سال باشید. با این حال بهترین زمان برای قلمه زدن میتوان به اوایل بهار یا اواسط پاییز اشاره کرد. و معمولاً قلمههایی که در فصل تابستان و پاییز میگیرند، دارای اندازه بزرگتری هستند و در تابستان سال بعد گل میدهند.
۱. با استفاده از قیچی یا چاقوی تیز دقیقاً بالای گره یا قسمت متورم ساقه، به اندازه ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر ببرید. قطع ساقه در این قسمت باعث ایجاد گیاه مادر میشود. باید دقت داشته باشید که از قسمتهای خشابی و چوبی شمعدانی برش بزنید.
۲. بعد ازینکه ساقهها در سایز مناسب برش داده شد، برگهای اضافی را از ساقه به اندازه ۵ سانتیمتر جدا کنید. و فقط برگهای قسمت انتهایی قلمه را نگه دارید. اگر بر روی ساقه برگ زرد و مریض مشاهده کردید آنها را نیز جدا کنید.
۳. قلمههای شمعدانی بهخوبی ریشه میزنند. و به هیچگونه علفکش یا قارچکش احتیاج ندارند. برای اینکه ریشهزایی بیشتر شود میتوانید انتهای ساقه را در هورمون ریشهزایی فرو کنید. و اگر پودر بچه درخانه دارید میتوانید از آن استفاده کنید. این روش در کاهش آلودگی احتمالی گیاه و جلوگیری از بیماری قلمه انجام میشود.
۴. قلمه خود را در گلدانی با خاک گلدان مرطوب و استریل قرار دهید. ترجیحاً میتوان از مخلوط کوکوپیت و پرلیت یا خاک و کود آماده برای رشد بهتر گیاه بهره برد. و بهآرامی خاک را آبیاری کنید و گلدان را برای گام بعدی آماده کنید.
۵. بعد از کاشت ساقه نوبت به آن میرسد تا گلدان را بهمدت یک هفته بهمحیطی نیمه تاریک قرار دهید. منظور این است که در برابر نور مستقیم و هوای آزاد قرار ندهید. این روش باعث میشود انرژی لازم برای ریشهزایی گیاه فراهم شود. بعد از اتمام یک هفته میتوان گلدان را به مکانی پرنور انتقال داد.
۶. برای ایجاد محیط گلخانهای میتوان روی قلمهها را پلاستیک روشن بپوشانید و تعدادی سوراخ بر روی پلاستیک برای تنفس و تهویه بهتر گیاه ایجاد کنید. هر چند روز یکبار پلاستیک را کنار زده تا از کپک زدن قلمهها جلوگیری شود. این کار باعث میشود رطوبت کافی برای قلمهها ایجاد شود. و تا زمان ریشهدهی قلمهها رطوبت خاک را حفظ کنید.
۷. بعد از ۱ الی ۲ هفته قلمههای گیاه شمعدانی شما باید ریشه دوانده باشد. این زمان ممکن است بسته به محیط کاشت متفاوت باشد و در بعض شرایط به ۳ تا ۴ هفته ریشهدهی قلمهها طول بکشد. بعد از ریشهدهی گیاه بسته به زمان قلمه زنی اگر در اواسط بهار انجام شده باشد هوار رو به گرمی میرود و فصل رشد آغاز میشود.
در این مرحله میتوانید قلمهها را به گلدان اصلی انتقال دهید. و سپس قلمه را سرزنی کنید این کار باعث رشد شاخههای جانبی و در نتیجه پر پشت شدن گلها میشود. در انتها بعد از حدود چند هفته شاهد گلدانی از گلهای شمعدانی خواهید بود.
قلمه زدن شمعدانی در آب
تکثیر شمعدانی در آب معمولاً روش مرسومی بهحساب نمیآید. از آن جهت که ریشههایی که در آب تشکیل میشوند، از مقاومت مناسبی برخوردار نیستند و بهصورت ترد و باریک تشکیل شده و هنگام جابجایی آن بهخاک، آسیب میبیند. تفاوت بارز تشکیل ریشه در خاک و آب این است که ریشههای مویی که در خاک ایجاد میشود، آب بهنوعی فاقد آن ریشهها هستند.
نحوه نگهداری گل شمعدانی
خاک: بهترین نوع خاک برای ایجاد شرایط ایدهآل کاشت از خاک سنگین مانند خاک باغچه+ خاک برگ+ شن و کمی کود حیوانی پوسیده استفاده کنید.
نور: شمعدانی گل آفتابدوست است و به نور مستقیم خورشید علاقه دارد. هر چه قدر نیاز نوری این گیاه تامین شود گلدهی آن نیز بیشتر میشود.
دما: دمای ایدهآل برای رشد شمعدانی بهتر است ۱۰ تا۱۵ درجه سانتیگراد باشد. دقت داشته باشید برای حفظ گل شمعدانی از سرما با شروع فصل سرد گلدانها را به داخل خانه انتقال دهید.
آبیاری: شمعدانی آبیاری بیش از حد یا بستر خاک مرطوب را نمیپسندد. پس آبیاری را فقط زمانی انجام دهید که سطح خاک خشک شده باشد. و در فصل سرد و زمستان نیز آبیاری را به حداقل برسانید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم بهزبانی ساده و روان قلمه زدن شمعدانی را آموزش دهیم. تا شما عزیزان بتوانید بهراحتی گل محبوب خود را ذر خانه خود پرورش دهید و از زیبایی و سبزی این گیاه محبوب نهایت لذت را ببرید. مطمئن باشید اگر تمام نکات گفته شده را مو به مو انجام دهید، شما نیز بهراحتی صاحب گلدانی از گل شمعدانی با دسترنج خودتان خواهید داشت.