نشاءزنی گیاهان چیست؟
در فرایند کاشت گل وگیاه به اصطلاحاتی بر میخوریم که علاقهمندیم اطلاعات بیشتری درباهٔ آنها کسب کنیم برای این منظور ما در این مقاله شما را با یکی از کاربردی ترین روشها، نشاءزنی به زبان ساده و روان آشنا میکنیم پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
نشاء، گیاهچه جوان، سالم و عاری از آفات و بیماری است که بعد از رسیدن به مرحله چند برگی میتوان آن را به زمین اصلی یا مزرعه انتقال داد. نشا ماده اولیه با ارزشی جهت شروع کشت یک محصول است. به فرایند انتقال نهالِ کاملاً جوانه زده (یا گیاه کامل) و کاشت مجدد آن در یک مکان ثابت برای فصل رشد نشاء زنی گفته میشود. نشاء بخش مهمی از تجارت کشاورزی در اقلیمهای شمالی است؛ زیرا فصل گلدهی یا میوهدهی بسیاری از گیاهان را افزایش میدهد.
برای مثال،کاشتن بذر گیاهان مستقیم در زمین، برای جوانهزنی و رشدِ مناسب به دما و شرایط خاصی نیاز دارد. که در برخی از مناطقِ آبوهوایی آن شرایط تا اواخر بهار وجود ندارد؛ بنابراین نشاء گزینهٔ مناسبی خواهد بود برای زمانیکه درجه حرارت بیرون هنوز سرد است، و میتوان گیاهان و سبزیجاتی مانند گوجهفرنگی، که برای جوانه زدن به دمای گرمتری نیاز دارند، در تونلهای پلاستیکی، سینیها، یا گلدانهای جداگانه در گلخانه کاشت. همین گلخانه گرم، شرایط بهینهای را برای جوانهزنی و رشد گیاهچههای جوان فراهم میکند. (نشاءزنی)
به این ترتیب بعد از یک ماه، یا زمانی که دمای هوای بیرون بهاندازه کافی گرم میشود و خطر یخزدگی هم از بین برود میتوان نهالها را در خارج از گلخانه و در زمین اصلی انتقال داد. که این عمل باعث افزایش توجهپذیر فصل رشد گیاه میشود. همچنین در این روش گلهایی مانند گیاهان یکساله در گلخانهها پرورش داده میشوند.
نحوه انتقال نشاء
بعد از کاشت بذر در مکانهایی که شرایط گلخانهای آن برای جوانهزنی فراهم بود حالا زمان این است که جوانهٔ بهاندازه کافی رشد کرده را به زمین اصلی یا هر جایی که قرار است گیاه حیات خود را در آنجا ادامه دهد انتقال دهید. باید دقت کنید که جوانههای نورَس بسیار حساس و آسیبپذیر هستند پس کمپوست را مرطوب کنید تا بهراحتی جوانهها را از خاک بیرون بیاورید. و خاکی که قرار است جوانهها را در آن قرار دهید را بهاندازه کافی آبیاری و خالی کنید و جوانهها را درآن بکارید و بعد از کاشت بهآرامی خاک اطراف را فشرده کنید تا گیاه محکم و استوار در خاک قرار گیرد. و در آخر به آرامی با آبپاشی که سوراخهای کوچکی دارد آبیاری کنید.
محاسن نشاءزنی
این روش مزایای بسیاری در روند رشد گیاه دارد که در اینجا به تعدادی چند ازین مزایا میپردازیم:
۱. کوتاه تر شدن دوره پرورش گیاهان
۲. فاصله دقیق بوتهها هنگام کاشت در این روش بهدرستی رعایت میشود.
3. استفاده کارامدتر از زمین
4. با بهره بردن از تولید نشاء در سینی کشت و انتقال آن در مزرعه به تولید میوه نورس و نوبرانه دست پیدا میکنید.
5. کنترل بهتر شرایط محیطی در زمان جوانه زنی گیاه
6. نیاز به بذر کمتر
7. تولید محصولات یکنواخت که معمولا در کشت مستقیم کمتر دیده میشود.
8. مدیریت بهتر آفات و بیماری ها
9. کاهش مصرف آب یکی از مهمترین مزایای استفاده از روش نشاءکاری است.
10. و در آخر با روش نشاء کاری و انجام مراحل نازککاری، تقویت ریشه گیاه، و واکاری باعث رسیدن به محصولی با کیفیت میشوید.
نشاءزنی مزایای زیادی دارد اما در کنار آن معایبی نیز دارد. از جمله، هزینه زیاد راه اندازی سیستم تولید نشاء، امکان رشد کند نشاء پس از انتقال به محل اصلی و عدم پاسخ مناسب برخی از گیاهان به نشاءزنی.