خیلی خوب میشد اگر برای بذرگیری خیار و تهیه بذر خیار در خانه تنها لازم بود بذرها را با قاشق جدا میکردیم، میشستیم و خشک میکردیم. اما نحوه گرفتن بذر خیار کمی پیچیدهتر است.
چه به دنبال یک ماجراجویی در دنیای صیفیجات باشید، یا قصد داشته باشید با تهیه بذر خیار در خانه استارت باغچه ارگانیکتان را بزنید، یا صرفا بخواهید در هزینه خرید بذر صرفهجویی کنید، میتوانید از آموزش بذرگیری خیار که در ادامه میبینید، استفاده کنید:
فهرست مطالب
روش بذرگیری خیار، چرا باید آن را بلد باشیم؟
هر باغبان و کشاورزی (چه خانگی و چه تجاری)، با میداند و یا به زودی متوجه خواهد شد که صرفهجویی در هزینهها بهترین دلیل برای دانستن روش تهیه بذر سبزیجات است. اینطور بگوییم که میزان بذری که یک خیار به شما میدهد میتواند به عدد 100 هم برسد! اما پاکتهای بذر خیار به مراتب بذرهای کمتری دارند.
اگر در زمینه کاشت صیفیجات جدی باشید، گرفتن بذر خیار به حفظ تنوع ژنتیکی و تغذیه زنبورهای عسل و پروانهها با گردههای آشنای قدیمی هم کمک میکند. بعد از یاد گرفتن روش تهیه بذر خیار در خانه و روش صحیح ذخیره آنها، میتوانید آن را با دیگران نیز اشتراک بگذارید و دانشتان را افزایش دهید.
نحوه گرفتن بذر خیار
برای گرفتن بذر خیار، نمیتوانید از خیارهای کوچک و سبز استفاده کنید. اگر خودتان بوته خیار دارید، برای بذرگیری خیار باید بگذارید خیار آنقدر رشد کند که مرحله قابل استفاده بودن را عملا پشت سر بگذارد. زمانی که خیار حجیم و زرد بشود، میتوان مراحل تهیه بذر خیار در خانه را آغاز کرد.
نکته: اگر خودتان بوته خیار ندارید و میخواهید گرفتن بذر خیار را امتحان کنید، دنبال خیارهایی بزرگ با همین مشخصات باشید.
مراحل تهیه بذر خیار در خانه
- بعد از تهیه خیارها (بیش از حد) بزرگ شده، آنها را از وسط به صورت طولی نصف کنید.
- با یک قاشق چایخوری دانهها را بیرون بیاورید.
- دانهها را در یک کاسه بریزید و آنها را با آب بپوشانید.
- کاسه در یک فضای گرم بگذارید، تا فرآیندن تخمیر شروع شود.
- این فرآیند ممکن است از 1 تا 3 روز طول بکشد، و بویی شبیه یک سالاد خیار درحال تخمیر خواهد داشت.
- در این مدت، یکسری از بذرهای خیار روی آب قرار میگیرند، و بقیه به ته ظرف میروند. بذرهایی که روی آب شناور میشوند را جدا کنید و دور بریزید. این بذرها در بهترین حالت هم احتمالا جوانه نخواهند زد.
- اجازه دهید باقی بذرها آنقدر در آب بمانند تا پالپ آنها کاملا جدا شود.
- بذرها را در یک صافی بشویید تا پوشش چسبناک همه آنها کاملا پاک شود.
- دانه ها را روی دستمال کاغذی، دانه به دانه و با فاصله، قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
شما با موفقیت تهیه بذر خیار در خانه را انجام دادید! حالا تنها باید بذرهای به دست آمده را در یک پاکت، یک کیسه پنبهای قابل تنفس و یا یک ظرف شیشهای در یک مکان خشک و خنک نگهداری کنید. بذرهایی که در روند بذرگیری خیار به دست آوردهاید، در شرایط مناسب، تا 5 سال دوام میآورند.
بذرگیری از خیار را در این حالت انجام ندهید
برای گرفتن بذر خیار ترجیحا سراغ نمونههای هیبرید نروید. اساس کاشت بذرهای هیبرید، به دست آوردن محصولاتی با خصوصیات مطلوب است. یعنی بذرهای خیارهای هیبرید شاید محصولات خوشفرم، خوشرنگ و شبیه به هم تولید کند، اما بذرهای گرفتهشده از هیبریدها اغلب عقیم هستند.
اگر روش بذرگیری خیار را برای گیاهان هیبرید اجرا کنید تا بعد آنها را بکارید، احتمالا تمام زحمات شما به هدر خواهد رفت. حتی اگر موفق هم شوید، محصولی مشابه را برداشت نخواهید کرد.
امیدواریم این آموزش بذر گیری خیار بتواند به شما در گرفتن بذر خیار کمک کند. اگر فکر میکنید زمان کافی را برای تهیه بذر خیار در خانه ندارید، میتوانید بذر خیار و سایر صیفی جات را از فروشگاه «گیامیا» تهیه کنید. اگر هم موفق به گرفتن بذر خیار شدید و آن را کاشتید، حتما تجربه خود را با ما درمیان بگذارید.